HABERLER
Hat Sanatları Müzesi

GÖLCÜK’E MÜSTESNA BİR SANAT MÜZESİ

Gölcük Belediyesi, tarihi ve kültürel değerlerimizi genç kuşaklara aktarmak ve ilçe turizmine önemli katkılar sağlamak hedefiyle, Örcün’de 15. yüzyıla tarihlenen ve 1999 depreminde büyük hasar gören tarihî hamamı aslına uygun olarak restore etti. Restorasyon sonrasında tarihi hamama farklı bir anlam kazandırmak ve gelecek kuşaklara hat sanatını aktarmak ve sevdirmek amacıyla hamam, Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi’ne dönüştürüldü. 

KOCAELİ VALİSİ SEDDAR YAVUZ’UN DESTEĞİ BÜYÜK

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer; “Millî ve mânevi değerlerimize verdiği önemin somut bir nişanesi olarak; Örcün Sultan Baba Türbesi yanındaki Osmanlı Döneminden kalan ecdat yadigarı tarihî hamamın aslına uygun olarak yeniden ihyâsı ve Hattat Ali Vasfi Efendi Hüsn-i Hat Müzesi olarak faaliyet göstermesini sağlayan, bu projeye destek olan ve katkıda bulunan Kocaeli Valisi Sayın Seddar Yavuz’a ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

MÜZEDE 170 HÜSN-İ HAT ESERİ BULUNUYOR

Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi ile ilgili de bilgi veren Başkan Sezer; Müzemizin içeriği öncelikle hüsn-i hat sanatının tarihsel gelişimi ile başlıyor. Müze; ziyaretçilerini, Emeviler ve Abbasiler dönemi kufi yazı örnekleriyle karşılıyor. Devamında ise; Osmanlı dönemi izleriyle ve özgün istifler ile müzenin sanat yolculuğu devam ediyor. En son bölümde, ebru sanatı örnekleri ve Hattat Ali Vasfi İzmidî Efendi'nin yaşam alanı sanatseverlerle buluşuyor.

Müzede; Kufi, Makıli-kufi, Sülüs, Celi Sülüs, Nesih, Ta’lik, Celi Talik, Rik’a, Divani, Celi Divani, Şikeste Talik ve Muhakkak yazı çeşitleri ile 130 ‘ü hüsn-i hat, 40’ı ebru ve minyatür olmak üzere toplam 170 eser mevcut.

Müzede ayrıca Osmanlı Devleti’nin sekizinci padişahı 2. Bayezid döneminden kalma, külçe bakırın levha haline getirilip perçinlemesi ile yapılmış kazan da bulunuyor. Müzenin hazırlanmasında; 74 hattat, 13 müzehhip, 34 ebru sanatçısı, 1 naht, 1 kat’ı, 1 yaprak oymacı, 1 çinici olmak üzere toplam da 134 kişi katkıda bulundu” dedi.

ALİ VASFİ İZMİDÎ KİMDİR?

Ali Vasfi Efendi 19. yüzyılda İzmit'te yaşamış bir hattattır. Hicri 1307 (miladi 1890) yılında vefat eden Ali Vasfi Efendi'nin mezarı lzmit Bağçeşme Namazgah Şehitliği’nde bulunmaktadır.

Ali Vasfi Efendi'nin Hüseyin Paşa Camii ve Orhan Camii hazirelerinde 1304 (1887) tarihli iki adet mezar taşında imzası bulunmaktadır. 1305 (1888) tarihli Kandıra Sultan Orhan Cami kitabesi ve Gölcük Örcün'de bulunan Hacı Mehmedin Çeşmesi'nin 1301 (1883) tarihli kitabeleri de Hattat Ali Vasfi Efendi'nin imzasını taşımaktadır.

Arşiv  l 
Yazdır  l 
l Fotoğraflar
 
 
Kocaeli Gölcük Turizm Birliği  
Ana Sayfa |
Hakkımızda |
Projeler |
Ne Nerede? |
Doküman |
İletişim |
 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Web sitesi içeriği ile ilgili sorumluluk Kocaeli Gölcük Turizm Birliği Başkanlığı'na aittir.
Site içeriğinden kaynak belirtilerek alıntı yapılabilir.