Gölcük Belediyesi, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından bu yıl birincisi düzenlenen Saraylı – Örcün Tarihi Koridoru, Doğal Yaşam Projesi kapsamında Gölcük Belediyesi Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali etkinliklerinin açılışı yapıldı.
Örcün Mahallesi’nde düzenlenen törene Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş ve eşi Funda Altıntaş Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş eşi Feriha Ellibeş, Kocaeli il Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, Gölcük Belediyesi Genel Koordinatörü Nihat Abiş, Başkan Yardımcıları Kemal Kahraman, Levent Değirmenci, İlçe Turizm Birlik Müdürü Ayşe Dışpınar, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı İzleme Değerlendirme Birim Başkanı Devrim Şanlı, Gölcük CHP ilçe Başkanı İsmet İşeri,Belediye Meclis üyeleri Mahalle Muhtarları, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri Belediye Dair Müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Örcün Mahallesi’ndeki tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Dışpınar “Amacımız Bölgemizi Turizm Cazibe Merkezi Haline Getirmek”
İlk olarak konuşma yapan İlçe Turizm Birlik Müdürü ve proje koordinatörü Ayşe Dışpınar konuşmasında, Gölcük Belediye Başkanımız ve birlik başkanımız Sayın Mehmet Ellibeş başkanlığında birlik müdürü olarak koordinatörlüğünde yürütülen projemizin amacı bölgemizin kültür ve turizm değerlerinin korunması, tanıtılması, turizme kazandırılması ve turizm cazibe merkezi haline getirilmesidir. İki yıldır devam etmekte olan proje çerçevesinde mülkiyeti Gölcük Belediyemize ait olan Örcün’deki korumaya değer ahşap sivil mimari örneği olan Sultan Hatun Konağı, özgün yapısına uygun olarak onarım ve tefrişatı tamamlanmış ve butik otel olarak işletilmeye hazır hale getirilmiştir.
Saraylı Meydandaki asırlık çınar ağacının bakım ve tedavisi yaptırılarak yaşamına sağlıklı bir şekilde devam etmesi sağlanmıştır. Saraylı- Örcün yürüyüş güzergahları belirlenmiş, gezi parkurlarının tabelalandırma çalışmaları devam etmektedir. Tüm doğa severlerimizi eşsiz güzellikteki geçit güzergahlarımızı gezmeye davet ediyoruz.
Huzurlarınızda bizlere görüş ve önerileriyle katkı sağlayan herkese ve bizleri bugünümüzde yalnız bırakmayan siz değerli misafirlerimize çok teşekkür ediyor, projemizin amacına ulaşması ve hayırlı olması dileklerimle saygılar sunuyorum.
Zamburkan“Proje Ortağı Olmaktan Gurur Duyuyoruz”
Sonrasında konuşma yapan Kocaeli il Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, “Bugün bir gururu yaşıyoruz. Tarihi asırlar öncesine dayanan bir coğrafyanın üzerinde şu anda bulunmaktayız. Bilindiği gibi Saraylı ve Örcün köylerinin çok eski bir yerleşke olduğunu ve otantik ve forforik değerlerini halen koruduğu ve bu nedenle de çok önem arz ettikleri için çok önemlidir. Bu festival projemize büyük katkı sağlamasının yanında bölgenin kültürel ve sosyal öneminin gelişmesine, yöre halkının ekonomik olarak zenginleşmesine ve kültürel değerlerimizin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması yönünde de büyük önem arz etmektedir. Bugün burada bu festivalin proje ortağı olmaktan bizde gurur duymaktayız” dedi.
Şanlı “Birçok Kurum Bir Araya Gelerek Güzel İşler Gerçekleştirdi”
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Devrim Şanlı ise konuşmasında, “Aslında bu projenin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı açısından önemli noktaları var. Bunlardan bir tanesi proje gerçekten çok iyi bir şekilde tasarlandı ve uygulandı. Birçok kurumun bölgemizde bir araya gelerek bu projeyi hazırlaması, projenin yürütülmesi aşamasında kalitesini ciddi oranda arttırdı. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ederim”dedi.
Ellibeş ‘Birlikte Başardık’ sloganıyla yola çıkarak yol arkadaşlarımızı belirledik
Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş konuşmasında, “ Gölcük’ümüzün tarihi mirasının ayrı bir yeri vardır. Kanuni döneminden günümüze ulaşan Kazıklı Kervansarayı, geçmişi, M.S. 2. Yüzyıla dayanan Yazlık Ilıcası, Değirmendere Yalı Mahallesi, Yukarı Değirmendere tarihi yapıları, Saraylı Örcün evleri ve kültürel değerleri, bu mirasın günümüze ulaşan yapıtlarıdır. Bizler yerel yönetimler, belediyeler, bu coğrafyada yaşayan her bir bireyin mali ve müşterek olmak koşuluyla ihtiyaçlarını karşılamakla mükellefiz. Bu şekilde tanımlanmış bir tüzel kişiliğiz. Böyle geniş bir yelpaze de hizmet vermenin gayreti içerisinde bulunmaktayız.
Bugün burada bir anlamda finalini bir anlamda da başlangıcının temelini atmakta olduğumuz bir etkinliği birlikte icra ediyoruz. Mutlaka altyapılar, üstyapılar, yollar, köprüler, barajlar bilhassa ihtiyaç duyulan her türlü hizmeti yapmakla mükellefiz; ama bunun yanında sosyal projeleri yürütmek, uygulamak, tarihi yapıları gün yüzüne çıkartmak da belediyelerin görevi ve sorumluluğu.
İşte bu inanışla bu amaçla yola çıktık. Yola çıkarken de belediyemizin tescilli sloganı olan ki o da ‘Birlikte Başardık’ sloganıyla yola çıkarak yol arkadaşlarımızı belirledik. Başta Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olmak üzere , valimiz, muhtarımız, STK’ ler ,tüm paydaşlarımızla birlikte yola çıktık. Sadece Gölcük Belediyesi’nin bu iradeyi ortaya koyması yeterli değildir. Paydaşlarımızın samimi gayretleri, bizim ortaya koyduğumuz samimi irade sonucunda bugün burada hep beraber bu etkinliği yapmaktayız. Mutlaka bu paydaşlarımız içerisinde en önemli olanları da hem Örcünümüzdeki hem Saraylımızdaki yerleşik olan hanımefendiler, onların emeği, gayreti, katkısı her birimizin emeği ve katkısından üstündedir. Bu duygu ve düşünceler içerisinde bu projenin kuruluşundan bugüne kadar başarıyla sürdürülmesinde emeği, katkısı olan herkese ,çalışma arkadaşlarıma, mahallerimizin muhtarlarına, azalarına, hanımefendilerine teşekkür ediyorum. Hepinize desteğiniz için, katılımınız için teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum”dedi.
Altıntaş “Kadın Eli Varsa Orada Bereket Vardır”
Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş konuşmasında, “Bildiğiniz gibi Saraylı-Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam kalitesi belli bir seviyeye geldi ve sonuçları alınmaya başladı. Bugün de bu projenin bir çıktısının burada uygulandığını görüyoruz. Aslında bu proje iki amaç taşıyor. Birincisi geçmişi geleceğe taşımak. Bölgedeki tarihi değerlerin, geleneklerin yaşatılması ve geleceğe taşınması. İkincisi, bölgenin sosyo-ekonomik yapısında değiştirilmesi. Sosyo-ekonomik yapı değişirken çok önemli bir görev kadınlaramıza veriliyor. Kadınlarımız bildiğiniz gibi bizim toplumumuzda bizim geleneksel anlayışımızda bereketin, bolluğun, rahmetin sembolüdür. Kadın eli varsa orada bereket vardır. Kadınlarımızın çalışmaları buraya bolluk getirecek. Yeter ki bu çalışma bu gayret devam etsin.
Tüm bu projenin uygulanmasında emeği geçen başta Belediye Başkanımız olmak üzere Sayın Ellibeş’e, Ayşe Hanım’a ,Turizm Müdürlüğümüze, MARKA Genel Sekreterliğimize, destekleyen tüm paydaşlara, Saraylı-Örcün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum, hayırlı olsun diyorum”dedi.
Konuşmaların ardından mehter takımının eşliğiyle yapılan festival korteji Saraylı Köyüne yürüyüş düzenleyerek festivali orada devam ettirdiler. Yoğurt yeme, İp çekme yarışlarının yapıldığı festival akşam saatlerinde Kına Gecesi ve sonrasında heyamola ile ilk gün son buldu.