Saraylı–Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam Projesi Eğitim Sertifika Töreni, bugün Örcün Köyü’nde bulunan Sultan Hatun Konağı’nda, protokolün katılımı ile gerçekleştirildi. Projede yer alan eğitmen ve katılımcılar, sertifikalarını protokolün elinden aldı
Saraylı–Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam Projesi Eğitim Sertifika Töreni, protokolün katılımı ile Örcün Köyü’nde bulunan Sultan Hatun Konağı’nda bugün gerçekleştirildi. Programda Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Gülle, İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Lütfü Yılmaz, Emekli Vali Yardımcısı Mustafa Pekdemir, İlçe Turizm Birlik Müdürü ve Proje koordinatörü Ayşe Dışpınar, kaymakamlık ve belediye daire müdürleri, Gölcük Kent Konseyi Genel Sekreteri Fatih Bayram, AK Parti İlçe Başkanı İdris Alp ve yönetimi, Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay MYO Seramik, Cam ve Çinicilik Programı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol, Gölcük Kent Konseyi yürütme kurul üyeleri, eğitmenler ve katılımcılar hazır bulundu.
İLK SÖZÜ PROJE KOORDİNATÖRÜ AYŞE DIŞPINAR ALDI
Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından protokol konuşmaları yapıldı. İlk sözü alan Proje Koordinatörü, İlçe Turizm Birlik Müdürü Ayşe Dışpınar, “Gölcük Belediyesi projelerinden biri olan, belediye ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle sürdürülen bu projede, Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş yönetiminde gerçekleştirilen projemizin amacı, bölgemizin kültür ve turizm değerlerinin korunması, tanıtılması, turizme kazandırılması ve turizm cazibe merkezi haline getirilmesidir. Projemizin başvuru sahibi Gölcük Başiskele Termal Turizm Merkezi Birliği, projenin ortağı Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, proje iştirakçileri de Gölcük Kaymakamlığı, Gölcük Belediyesi, Derbent Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği ile Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği’dir” dedi.
‘KATKI SAĞLAYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM’
Konuşmasına devam eden Dışpınar, “Sultan Hatun Konağı’nda gerçekleştirilen eğitimlerimizde hijyen eğitimi, Türk ve Osmanlın Mutfağı ve Yöresel Mutfaklar Eğitimi, yiyecek ve içecek kültürü, servis teknikleri, turizm ve ağırlama endüstrisinde çalışanlar konulu eğitim, organik tarımın geliştirilmesi ve teşvik edilmesi konularına değinildi. Toplamda 40 saat turizm, 40 saat uygulama ve teorik eğitimlerden oluşan mutfak ve 80 saat seramızda uygulamalı olarak organik tarım eğitimleri de berildi. Her bir eğitime yaklaşık 70 kursiyer katıldı. Bizlere görüş ve önerileriyle katkı sağlayan Kaymakam Mustafa Altıntaş’a, projemizin bugüne kadar başarılı bir şekilde yürütülmesine katkı ve destek sağlayan, her zaman yanımızda olan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’e, Gölcük Belediyesi Genel Koordinatörü Nihat Abiş’e, Belediye Başkan Yardımcılarına, Doğu Marmara Kalkınma ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Örcün ve Saraylı Muhtarlarımız Mustafa Uyar ve Rıfat Büyükbudak’a, eğitmenlerimize, kursiyerlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.
‘PROJEDE YER ALMAK BİZİM İÇİN ÖNEMLİYDİ’
Dışpınar’ın ardından sözü İl Turizm ve Kültür Müdürü Adnan Zamburkan aldı. Zamburkan, “Saraylı’da tarihi evlerin restorasyonuna yönelik restorasyonlar oldu. Böyle bir projede ortak olarak Gölcük’te yer almak, bizim için oldukça önemliydi. İlçe turizminin gelişime katkı sunacak böylesine bir konağın yapılması, açılan kurslara katılan kursiyerlerimizin eğitiminin yapılması, turizm açısından büyük bir kazanımdır. Emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
‘GİZLİ KALMIŞ ESERLERİMİZİ İLÇEMİZE KAZANDIRDIK’
Zamburkan’ın ardından sözü alan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, “Yerel yönetimlerin farklı sorumluluk ve görevleri var. Belediye yasasından kaynaklanan, olmazsa olmaz işleri var. Yaşadığımız kentin sosyal, kültürel, tarihi dokularını ortaya çıkarmak da önemli bir görevdir. Biz de bu anlamda çok çalışma yapmaya çalıştık. Tarih koridoru isimli bir projemiz var. Çoğu gizli kalmış eserlerimizi bu proje ile tekrar ilçemize kazandırdık. Ilıca’dan başlayarak Kervansaray’a geçtik. Saraylı ve Örcün meydanları, Sultanbaba, Yukarı Değirmendere meydan yapımı ve finalde de Tarihi Değirmendere Yalı Evleri’ni gün yüzüne çıkardık. Sultan Hatun Konağı, uzun zamandır atıl kalmış ve değerlendirilmiyordu. MARKA’dan destek alarak restorasyon yapmak istedik. Her çalışmada ortaklık yoluyla ilgili kurumlarla çalışmaya çaba gösterdik. Her çalışmamızda mutlaka bir partnerimiz var. Gölcük halkı da bu işten karlı çıkıyor. Bu konağı da restore ettik ve farklı fonksiyonlar yükledik. 70’e yakın kursiyer, hiç de az değil. Değerli hocalarımızın gayretli çalışmaları ile buradaki eğitimlerimizi tamamladık. Bu bir başlangıç. İnşallah daha farklı etkinliklerle de karşınıza çıkacağız. Emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
‘BU PROJENİN ÜZERİNDE DURDUK’
Başkan Ellibeş’in sonrasında sözü Kaymakam Mustafa Altıntaş aldı. Kaymakam Altıntaş, “Buradaki çalışmaları izledik. Yapılan çalışmalar takdire şayandır. İşlerine sahip çıkmış ve burayı buraya kadar getirmişler. Bunlar, bir koordinasyonun sonucudur. Tarih koridorunda doğal yaşam projesi ile kaybolmaya yüz tutan kültürün yeniden canlandırılması, kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması da güzel bir gayrettir. Çok sayıda vatandaşımızın ve konuğumuzun ziyaret edeceği ve konaklayacağı bir yer olan bu konağımız oldukça güzel oldu. Bu projenin üzerinde durduk. Çalışmaların sonucunu da beraber görüyoruz. Projede görev alan, emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi. Konuşmaların ardından projede görev yapan eğitmen ve kursiyerlere sertifikaları verildi. 13 eğitmen ve 70 kursiyer, sertifikalarını protokolden aldı. Programın sonunda tüm katılımcılara ikramlarda bulunuldu.