GELENEKSEL ETKİNLİKLER

Donanma Komutanlığı, Tersaneler ve Ford Otosan Fabrikası gibi kurumlar Gölcük halkının gelir seviyesini Türkiye ortalamasının üstüne taşımıştır. Buna bağlı olarak sosyal ve kültürel yaşam oldukça gelişmiştir. Festivaller; Tarihimiz, kültürel mirasımız, el sanatlarımız, gelenek-göreneklerimiz, üzerinde yaşadığımız coğrafya, tarım ürünlerimiz, kısacası Gölcük’ü Gölcük yapan tüm değerlerin korunması, yaşatılması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla düzenlenmektedir

Gölcük halkı; beraber üretmenin, kadim geleneklerini yaşatmanın, kültürünü diğer insanlara da tanıtmanın, beraber doyasıya eğlenmenin, kısacası ‘birlik’ olmanın hazzını yaşar bu etkinlikler sayesinde. Gölcük; Festivaller, Şenlikler ve yarışmalar gibi etkinliklere katılmak için sadece il dışından değil, ülke dışından gelen binlerce konuğu ağırlayan önemli bir ilçedir. Gölcük, bu etkinlikler sayesinde; hem sosyal hem de ekonomik anlamda canlanır, hareketlenir.

Yıl içinde art arda düzenlenen şenlik, yarışma ve festivaller, halk konserleri, paneller, söyleşiler, sergiler sosyal ve kültürel yaşama renk katar. Belli başlı şenlik ve festivaller (alfabetik sırayla) şunlardır;

1. Ahşap Heykel Sempozyumu 

Türkiye’nin en uzun soluklu sanatsal faaliyeti olma unvanını taşıyan Uluslararası Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu, her yıl Temmuz ayı içinde Değirmendere çınarlık meydanında gerçekleştirilmektedir. Gölcük Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Kent Konseyi işbirliğiyle organize edilen sempozyuma yurt içinden ve dışından birbirinden yetenekli ahşap sanatçıları katılmaktadır. Katılan sanatçılar sempozyumda buluşmakta ve yaklaşık 15 gün boyunca ahşap heykel çalışmaları açık alanda sürdürmekte, sempozyum sonunda da aynı alanda sergilenmektedir. Eserler bazıları Değirmendere’nin çeşitli yerlerde sergilenirken bir kısmı da Gölcük Belediyesi Yalı Evleri içerisinde kurulan Çağdaş Seramik ve Ahşap Sanatları Müzesi'nde sergileniyor.

2. Değirmendere Fındık Festivali

Temmuz ayının son haftasında, Değirmendere (Çınarlık Meydanı) Beldesinde yapılmaktadır. Bütün ülkede tanınan "Değirmendere Fındığının" markalaşmasına katkıda bulunmak, fındık yetiştiriciliğini teşvik etmek, bu sayede beldedeki fındık üretiminin yok olmasını önlemek amacını taşır. 25 yıldır yapılan "Değirmendere Fındık ve Kültür-Sanat Festivali" halkın kültürel ve sanatsal etkinlikleri doyasıya yaşamasına katkı sunar.

3. Halıdere Kiraz Şenliği

Gölcük Belediyesi tarafından düzenlenen Halıdere Kiraz Şenliği; ilçedeki kiraz üreticilerini teşvik etmek, bu sayede kiraz üretiminin yok olmasını önlemek ve markalaşmasına katkıda bulunmak amacıyla yapılır. Festival süresince katılımcılara kiraz ikramı yapılırken çeşitli etkinlikler, en iyi kiraz üreticisini seçmek üzere yarışma ve konserler düzenlenmektedir. Her yıl Haziran ayı içinde tekrarlanmaktadır.

4. Hamidiye Kestane Festivali

Gölcük Hamidiye Köyü Kestane Festivali, Gölcük Belediyesi ve Hamidiye Köyü Muhtarlığı ile ortaklaşa olarak gerçekleştiriliyor ve geleneksel ölerek her yıl Kasım ayı içinde tekrarlanıyor. Festival; Gölcüklüler arasındaki dayanışma kültürünün yaşatılması, birlik ve beraberliklerinin pekişmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması ve Kestane üretiminin teşvik edilmesi amacıyla gerçekleştirilmektedir. Festivale katılan tüm konuklara, Hamidiye köyünün meşhur dövme karalahanası, mısır ekmekli yoğurdu ve gözleme ile festivale adını veren Hacı Ömer Kestanesi ikram edilmektedir.

5. İhsaniye Bahar Şenlikleri

Gölcük Belediyesi’nin katkılarıyla İhsaniye spor kulübü tarafından düzenlenen İhsaniye Bahar Şenliği, Nisan ayı içinde gerçekleştirilmektedir. Özelde İhsaniye Spora genelde İhsaniye’deki sporun gelişmesine katkı sunmak amacıyla yapılmaktadır. Sporun özendirilmesine bir çok etkinliğin yanısıra ünlü sanatçıların katılımıyla konserler düzenlenmektedir. Her şenlikte olduğu gibi bu şenliğindeki temel amaç; dayanışma kültürünün yaşatılması, birlik ve beraberliklerinin pekişmesi ve gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlamaktadır.

6. Yazlık Kadırga Şenlikleri

1988 yılından beri süre gelen ve artık geleneksel hale gelen Yazlık Kadırga Yayla Şenlikleri Temmuz ayının ikinci veya üçüncü haftasında yapılıyor ve 3 gün sürüyor. 1999 yılından bu yana Gölcük Belediyesinin sorumluluğunda yapılmaktadır. Karadeniz’in yayla geleneklerini devam ettirmelerini sağlamak, aynı yöreden gelen insanların birbirleri kaynaşmalarını sağlamak, ortak kültürlerini paylaşmak, yaşatmak ve tanıtmak amacıyla yapılır. Festival, Yazlık beldesinin Kadırga mevkiinde yapılmaktadır. Karadeniz bölgesindeki gastronomi ürünlerinin sergilendiği, Karadeniz Horonu da dahil olmak üzere çeşitli etkinliklerin ve bir dizi konserlerin düzenlendiği şenlikler Türkiye’nin en çok katılım sağlanan 2. Şenlik olma özelliğini taşıyor.

7. Şevketiye Kafkasya Yaz Şenlikleri

Şevketiye Kafkas Yaz Şenlikleri; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gölcük Belediyesi, Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Gölcük Artvin ili ve ilçeleri Dayanışma Derneği, Kocaeli Livaneliler Derneği, Gölcük Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle 23-24-25 Ağustos tarihlerinde Şevketiye köyünde gerçekleştirilmektedir. Kafkas geleneklerini unutturmamak, Kafkasya’dan bölgeye göç etmiş insanların birbirleri kaynaşmalarını sağlamak, ortak kültürlerini paylaşmak, yaşatmak ve tanıtmak amacıyla yapılır. Şenlik boyunca Kafkas gastronomi ürünlerinin sergilenir, Kafkas oyunları da dahil olmak üzere çeşitli etkinlikler ve bir dizi konser gerçekleştirilir.

8. Nüzhetiye Soplitav Şenliği

Nüzhetiye Köyü’nde Gölcük Belediyesi ve Köy Muhtarlığının işbirliği ile düzenlenen Soplitav Şenlikleri, Ağustos sonu ile Eylül ayının başında geleneksel olarak her yıl tekrarlanmaktadır. Bölge kültürü yaşatmak amacıyla düzenlenen festivalde köyde üretilen ürünler, el emeği ve göz nuru ile üretilen sergilenmekte, çeşitli etkinlikler ve birçok ünlü sanatçının katıldığı konserler düzenlenmektedir. Gerçek Türk atları olarak bilinen ve “Rahvan Tarzı” koşularıyla tanın Rahvan atlarının yarıştığı bir yarışmadır. Orta Asya'dan göç eden Türklerle birlikte Anadolu'ya gelen bu at cinsini ve at sporunu teşvik etmek amacıyla Gölcük Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun desteklediği geleneksel “Rahvan At Yarışları” yaklaşık 10 kategoride gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinden yarışmaya gelen atlar ve sahipleri Gölcük Belediyesi tarafından yapılan tesislerde konaklayarak yarışlara hazırlanıyor. Türk milletinin geleneklerinde çok önemli bir yer tutan Atçılık ve At Sporları bu yarışmayla at severlerin gönüllerindeki yerini koruyor.

10. Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali

Gölcük’ün en eski yerleşim bölgesi olan, tarihi yapıları ve kültürüyle her geçen gün daha çok ilgi gören Saraylı ve Örcün Köylerinde Gölcük Belediyesi ve köy muhtarlıklarının ev sahipliğinde düzenlenmektedir. Eylül ayının ilk hafta sonunda gerçekleştirilen ve 2 gün süren festival boyunca el emeği göz nuru el işleri ve doğal köy ürünlerinin satışı gerçekleştirilmekte, çeşitli sergiler, yarışmalar, müzik dinletileri ve çeşitli eğlenceler düzenlenmektedir. Geçmişi neredeyse M.Ö. 3000 binli yıllara kadar dayanan Saraylı ve Örcün köylerine olan ilgiyi çekmek ve köylerin var olan turizm potansiyelini arttırmak amacıyla düzenlenen festival artık geleneksel olarak her yıl tekrarlanmaktadır.

11. Seramik Sempozyumu

Gölcük Belediyesi, Gölcük Kent Konseyi ve Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu iş birliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu geleneksel olarak her yıl Mayıs içinde sanatseverlerle buluşuyor. Türkiye’den ve yurtdışından birçok sanatçı ve sanatseveri ağırlayan sempozyum sonunda katılan sanatçıların eserlerinden oluşan bir sergiyle sonlanıyor. Sempozyum kapsamında geçekleştirilmiş olan eserler, Gölcük Belediyesi Yalı Evleri içerisinde kurulan Çağdaş Seramik ve Ahşap Sanatları Müzesi'nde sergileniyor. Müzede Türkiye’de ilk kez “Açılı gofret sistemi” uygulanmakta. Bu sistem sayesinde tasarlanan obje ya da mekâna açılıp kapanabilme potansiyeli sağlanıyor. Böylelikle obje istenmediği zaman katlanarak kapanıp mekânda hacmini başka bir fonksiyonlar için kullanılabilir olmasına olanak veriyor.

12. Sünnet Şöleni

Gölcük Belediyesi tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen sünnet şöleni, özellikle geçim sıkıntısı çeken ve maddi imkanları yetersiz olan ailelerin çocuklarını sünnet ettirmek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Yaklaşık 100-125 çocuğun sünnet edildiği şölen, çocuklar geleneksel olarak Sultanbaba türbesine götürülüp duaların yapılması ile başlıyor. Daha sonra Çocuk Mehteran Takımı’nın konseriyle devam eden şölen, Kongre Sarayı’nda sünnet edilmesiyle sürüyor. Mevlid-i Şerif ve yemek ikramının ardından Gölcük Belediyesi  ve hayırsever vatandaşların sünnet edilen çocukların tümüne çeşitli hediyeler veriyor.

13. Ulusal Açık Yüzme Şampiyonası

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gölcük Belediyesi, İl Spor Müdürlüğü ve Türkiye Yüzme Federasyonu işbirliğiyle Değirmendere sahilinde organize edilen “Ulusal Açık Su Yüzme Şampiyonası” 5 Kilometrelik parkurda gerçekleştiriliyor. Her yıl Ağustos ayının ilk haftasında gerçekleştirilen Değirmendere sahilinde gerçekleştirilen şampiyonaya, Bay ve bayan yarışmacıların katıldığı 12-15 Yaş Grubundan başlamak üzere, 56 ve üstü veteran gruplara kadar 7 kategoride yapılıyor. Gelecek yıllarda; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gölcük Belediyesi ve Derince Belediyesi’nin paydaşlığıyla, İzmit Körfez’in iki yakasını bir araya getirecek şekilde, Gölcük ile Derince sahilleri arasında yapılması ve Türkiye çapında marka bir yüzme yarışı olması planlanıyor.

14. Ulusal Balık Tutma Yarışması

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gölcük Belediyesi ve Kocaeli Surf Casting Sportif Olta Balıkçılığı Derneği tarafından düzenlenen “Ulusal Kocaeli Surf Casting (Balık Tutma) Yarışması” her yıl Ağustos ayının son günlerinde Değirmendere Yüzbaşılar Sahili’nde gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen amatör olta balıkçılarının katıldığı yarışma spor amaçlı olduğundan tutulan balıklar yeniden denize bırakılıyor.

15. Uluslararası Nakışlı Kırkyama Festivali

Türkiye’nin en kapsamlı sanat etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Uluslararası Kırkyama Şenliği, Geleneksel olarak her yıl Gölcük Belediyesi tarafından gerçekleştirilen festival Ağustos ayının son haftasında gerçekleştirilmekte ve 3 gün boyunca sürmektedir. Ulusal ve Uluslararası Nakışlı Kırkyama sanatçıları bu festivalde buluşmakta ve el sanatlarını burada sergileme fırsatı bulmaktadır. Festival boyunca sanatçıların el emeği göz nuru ile gerçekleştirdiği eserlerin sergilendiği, satıldığı stantları, atölye çalışmaları, ikramları, müzik dinletileri, halk oyunu gösterileri ile tam bir karnaval havasında geçmektedir

16. Uluslarası  ve Ulusal Fotoğraf  Yarışmaları

Temmuz ayı boyunca süren  "Değirmendere Fındık ve Kültür-Sanat Festivali"nin son haftasında yarışmada dereceye giren fotoğrafların sergilenmesi ile Değirmendere'de gerçekleştirilir. 2009 yılında düzenlenmeye başlanan Ulusal Fotoğraf Yarışmasının, 2011 yılından itibaren Uluslararası boyutta yapılması kararlaştırılmıştır. Gölcük Belediyesi, Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (GFSD), Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) iş birliği ile gerçekleştirilen bu yarışmanın konusu "Somut Olmayan Kültürel Mirasımız" olarak belirlenmiştir. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından da desteklenen bu yarışmanın geleneksel hale getirilmesi planlanmıştır.

Yarışmanın amacı; fotoğraf sanatına destek vermek, kaybolmaya yüz tutmuş kültür ve sanat mirası eserlerin gelecek nesillere taşımak amacıyla arşivlenmesine katkıda bulunmak, fotoğraf severlerin ve fotoğraf sanatçıların ilgisini Gölcük'e çekerek ilçeyi ülke genelinde tanıtmaktır.

17. Yeşil İhsaniye Elma Festivali

Her yıl Eylül ayının 15'inde İhsaniye Beldesinde yapılır. Belde'nin kuruluş tarihinden bu yana üretilen çok kaliteli Elma ve Armut ürünlerinin tanınmasını sağlamak amacıyla 1992 yılından bu yana yapılmaktadır. Festival, Elma yetiştiriciliğini özendirmek, "İhsaniye Elması”nı markalaştırmak amacıyla üreticiler arasında yarışma, halk konserleri gibi etkinlikler gerçekleştirilir.


 
Kocaeli Gölcük Turizm Birliği  
Ana Sayfa |
Hakkımızda |
Projeler |
Ne Nerede? |
Doküman |
İletişim |
 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Web sitesi içeriği ile ilgili sorumluluk Kocaeli Gölcük Turizm Birliği Başkanlığı'na aittir.
Site içeriğinden kaynak belirtilerek alıntı yapılabilir.