Buradasınız :   Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa
GÖLCÜK
Müzeler

Yarhisar Müze Gemi

Türkiye'nin ilk ve tek karaya yerleştirilmiş su üstü gemi müzesi olan Yarhisar Müze Gemisi Kavaklı sahilinde bulunmaktadır. Yarhisar, 1964 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Türk Deniz Kuvvetleri için inşa edildi, 1965 yılında ise Türk sancağı çekildi. Türk Donanmasında 40 yıl Keşif - Karakol gemisi olarak görev yapan gemi, 1974 Kıbrıs Barış Harekatının Ege safhasına katılmış gazi bir gemidir. Yarhisar 2005 yılında hizmet dışı kaldı. Gölcük Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Donanma Komutanlığının müşterek girişimleri ile müze olarak kullanılması kararlaştırıldı.

Yarhisar, Gölcük Tersanesinde üç parçaya ayrılarak bu günkü yerine taşındı ve burada tekrar birleştirilerek karaya yerleştirildi.  27 Ekim 2006 tarihinde törenle açılışı yapılarak, Gölcük Belediyesi işletiminde, Yarhisar Müze Gemisi adıyla hizmet vermeye başladı.

İçerisinde Osmanlı ve Türk bahriyesini tanıtan resim, obje ve orijinalliği bozulmadan birebir çalışma ve yaşam alanları, yatakhaneler, salonlar, dümen evi, köprü üstü ve üzerlerine üniforma ve günlük kıyafet giydirilmiş cansız mankenlerle doğal şekilde ziyaretçilere sunulmaktadır.

Deniz Harp ve Silahları Müzesi

Gölcük Deniz Müzesi adıyla 12 Mart 1976 tarihinde kuruldu. Açılan müzenin amacı; Türk deniz tarihini pano, maket, harita, replika, sancak, küçük obje ve fotoğraflar ile müzeye gelen ziyaretçileri bilgilendirmekti. Gölcük Deniz Müzesi, 3 Mayıs 2002 tarihinde konsept değişikliği yapılması maksadıyla geçici olarak ziyarete kapatıldı. Ardından müze, Gölcük Tersanesi Komutanlığı, Seymen Malzeme Depo Komutanlığı ve muhtelif birliklerden temin edilen teknik malzemelerin yerleştirilmesiyle, 16 Mayıs 2003 tarihinde “Donanma Komutanlığı Harp Silah ve Araçları Müzesi” adıyla tekrar açıldı.

Son olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından, 5 Ağustos 2011 tarihinde kadro ve kuruluş değişikliğine gidilerek, İzmit’te konuşlu Müze Gemiler Müdürlüğü ile Gölcük Ana Üs Komutanlığı sorumluluk sahasında bulunan Arşiv Kısmı kadroya dahil edildi. Böylece müze “Gölcük Deniz Müzesi Komutanlığı” adıyla yeniden yapılandırılmış oldu.

Seramik ve Ahşap Heykel Müzesi

Tescilli 12 tarihi evden oluşan “Yalı Evleri Projesi”nde, restoran ve kafe hizmetinin yanında iki binada da müze hizmeti veriliyor. Bir bina da Seramik Müzesi diğer bir bina da ise Ahşap Heykel Müzesi yer alıyor

Gölcük Belediyesi, Gölcük Kent Konseyi ve Kocaeli Üniversitesi tarafından hayata geçirilen Seramik Müzesi Gölcük Vizyon 2023 projesi kapsamında oluşturuldu. Özel olarak hazırlanan Seramik Müzesi’nde çalışmalar sona geldi ve halkın ziyaretine açıldı.

Seramik Müzesi Binası 3 kattan ve odalardan oluşuyor. Müzede 2011 yılında başlayan ve aralıksız süren Gölcük Belediyesi Seramik Sempozyumu’nda yer almış 69 yerli ve yabancı sanatçının 400’e yakın eseri sergileniyor.

Seramik Müzesi’nde ürünlerin sergilenmesinde Türkiye’de ilk kez “Açılı gofret sistemi” uygulandı. Bu sistem sayesinde tasarlanan obje ya da mekâna açılıp kapanabilme potansiyeli sağlanıyor. Böylelikle obje istenmediği zaman katlanarak kapanıp mekânda hacmini başka bir fonksiyonlar için kullanılabilir olmasına olanak veriyor.

Gölcük Belediyesinin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Ahşap Heykel Sempozyumlarında sanatçıların ürettiği ahşap heykeller Değirmendere’nin çeşitli mekanlarında sergilenirken bir kısmı da “Yalı Evleri Projesinde” yer alan Ahşap Heykel Müzesinde sergileniyor.

Hat Sanatları Müzesi

Hat Sanatları Müzesi, Örcün köyündeki Sultan Baba türbesinin hemen yanı başında bulunuyor. 15. yüzyıla yapıldığı belirtilen ve 1999 depreminde büyük hasar gören tarihî hamam aslına uygun olarak restore edildi. Restorasyon sonrasında tarihi hamama farklı bir anlam kazandırmak, gelecek kuşaklara hat sanatını aktarmak ve sevdirmek amacıyla hamam, ünlü hat ustası Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i’nin adıyla Hat Müzesi’ne dönüştürüldü.

Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi’de; Hüsn-i Hat eserleri, Emeviler ve Abbasiler dönemi kufi yazı örnekleri, Osmanlı dönemi özgün istif örnekleri, ebru sanatı örnekleri ve Hattat Ali Vasfi İzmidî Efendi’nin yaşam alanı yer alıyor. Müzenin hazırlanmasında; 74 hattat, 13 müzehhip, 34 ebru sanatçısı, 1 naht, 1 kat’ı, 1 yaprak oymacı, 1 çinici olmak üzere toplamda 134 kişi katkıda bulundu” dedi.

Müzede; Kufi, Makili-kufi, Sülüs, Celi Sülüs, Nesih, Ta’lik, Celi Talik, Rik’a, Divani, Celi Divani, Şikeste Talik ve Muhakkak yazı çeşitleri ile 130’u Hüsn-i Hat, 40’ı ebru ve minyatür olmak üzere toplam 170 eser mevcut. Müzede ayrıca Osmanlı Devleti’nin sekizinci padişahı 2. Bayezid döneminden kalma, külçe bakırın levha haline getirilip perçinlemesi ile yapılmış kazan da bulunuyor.


458 Kez Görüntülendi
l Fotoğraflar
 
Kocaeli Gölcük Turizm Birliği  
Ana Sayfa |
Hakkımızda |
Projeler |
Ne Nerede? |
Doküman |
İletişim |
 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Web sitesi içeriği ile ilgili sorumluluk Kocaeli Gölcük Turizm Birliği Başkanlığı'na aittir.
Site içeriğinden kaynak belirtilerek alıntı yapılabilir.