HABERLER
4 Tarihi hamam restore edilerek turizme kazandırıldı.

4 Tarihi hamam restore edilerek turizme kazandırıldı.

Gölcük Belediyesi, Kocaeli Valiliğinin de desteğini alarak  İlçedeki bir çok tarihi eseri gün yüzüne çıkarıyor ve restore ederek turizme kazandırıyor. Tarihsel ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve ilçemizin turistik gelişimine katkı sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalarla, Osmanlı dönemine ait 4 tarihi hamamla birçok tarihi çeşme asıllarına ve fonksiyonlarına uygun olarak restore ediliyor.

Kocaeli Müze Müdürlüğü denetiminde sürdürülen çalışmalar, uzman arkeologlar Ebru İnal, Halil Akman ve Aslı Arpa tarafından yürütülüyor. Sürdürülen kazılarda, hamamların külhan bölümünde bulunan kazanda ısıtılan suları yapı içine, su deposuna ve alandaki çeşmeye dağıtan pişmiş topraktan yapılmış yüzlerce yıllık künkler gün yüzüne çıkarıldı.

Örcün, Yukarı Değirmendere, Yukarı Ulaşlı ve Halıdere’deki tarihi Osmanlı hamamları, hazırlanan restorasyon projesine uygun olarak restore ediliyor ve turizme kazandırılması  için başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor.

Yapının tüm bölümleri ortaya çıkartıldı

Çalışma öncesinde toprak üstünde sadece kubbeleri gözüken hamamların, toprak altında kalan duvarları ve diğer bölümleri uzman arkeologlar gözetiminde titiz bir işçilikle ortaya çıkarılıyor. 19. yüzyılda inşa edildiği bilinen tarihi Yukarı Ulaşlı tarihi Osmanlı Hamamı, 3 kubbeden oluşuyor. Yapıda soğukluk, ılıklık ve birinde göbek taşı bulunan iki de sıcaklık bölümü olarak bilinen yıkanma alanları yer alıyor. Hamamın kuzey kısmındaki külhan bölümüne alana sıcak su ihtiyacını karşılayan kazan dairesi, giriş kısmı olan güney bölümünde ise ziyaretçilerin giyinip soyunduğu dolapların yer aldığı soğukluk kısmı bulunuyor. Soğukluk kısmının hamam kullanımı haricinde, köylüler tarafından yapılan ve bölgede meşhur olan helvaların ikram edildiği paylaşım alanı olarak da kullanıldığı biliniyor.

Tarihi eserler turizme kazandırılıyor

Restorasyon işlemleri tamamlanan Örcün Sultan Baba Türbesi, Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Sanatları Müzesi olarak kullanılmaya başlandı. Tamamlanmak üzere olan Yukarı Değirmendere Hamamının eskisi gibi hamam olarak hizmet vermesi planlandı. Çalışmaları devam eden ve tahminen 2022 yılı ortalarına doğru tamamlanması beklenen Halıdere ve Ulaşlı hamamlarının ise tarihi değer olarak ilçe turizmine kazandırılması ve müze olarak kullanılması hedefleniyor.

Arşiv  l 
Yazdır  l 
l Fotoğraflar
 
 
Kocaeli Gölcük Turizm Birliği  
Ana Sayfa |
Hakkımızda |
Projeler |
Ne Nerede? |
Doküman |
İletişim |
 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Web sitesi içeriği ile ilgili sorumluluk Kocaeli Gölcük Turizm Birliği Başkanlığı'na aittir.
Site içeriğinden kaynak belirtilerek alıntı yapılabilir.