TÜRSAB Gölcük’ü tur programına dahil etti.
Kocaeli Gölcük Turizm Birliği tarihi ve turistik alanları turizme kazandırmak amacıyla Gölcük Belediyesi ile iş birliğine girerek “Saraylı-Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam Projesi”ni hazırlayarak destek almak amacıyla Marmara Kalkınma Ajansı’na (MARKA) başvurdu. Başvurusu kabul edilen birlik, proje kapsamında birçok faaliyeti aynı anda uygulamaya koydu.
Birlik; proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların kamuoyuna aktarılması ve alanların turizme kazandırılması amacıyla Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği TÜRSAB yetkililerinin de aralarında bulunduğu sektör temsilcilerini Gölcük’e davet ederek brifing verdi ve tarihi, turistik alanları gezdirdi.
Gölcük Belediyesi binasında gerçekleştirilen toplantıya; Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediyesi Başkan Vekili Kadir Özdemir, Gölcük Belediyesi Genel Koordinatörü Nihat Abiş, Gölcük Belediyesi Başkan Yardımcısı İbrahim Tektaş, Turizm Birlik Müdürü, Proje Koordinatörü Ayşe Dışpınar, Gölcük Belediyesi İmar Müdürü Berrin Özdil, Kocaeli İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, Marka Temsilcisi Hüseyin O. Ünsal, TÜRSAB Bölge Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Adnan Turan, TÜRSAB Bölge Yürütme 2.Başkanı Serdar Sarı, TÜRSAB Saymanı Hızır Fatih Sarıoğlu, Kocaeli Turizm Derneği Başkanı Soner Kılıç ile TÜRSAB yetkilileri katıldı.
Toplantıda bir sunuş konuşması yapan Kocaeli Gölcük Başiskele Termal Turizm Merkezi Birliği Müdürü Ayşe Dışpınar, projenin 2 yılda tamamlandığını bu süre içinde önemli çalışmalara imza attıklarını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Proje çerçevesinde mülkiyeti Gölcük Belediyemize ait olan Örcün’deki korumaya değer ahşap sivil mimari örneği olan Sultan Hatun Konağı’nın özgün yapısına uygun olarak onarımı tamamlanmış ve butik otel olarak işletmeye hazır hale getirilmiştir. Konaktaki misafirler için hazırlanan serada yöre halkının organik tarım yapabilmelerini teşviki etmek amacıyla fideler dağıtıldı. Saraylı Meydanı’nda yer alan “Anıt Çınar”ın çürümeye yüz tutmuş gövdesinin bakımı ve tedavisi yapıldı. Saraylı-Örcün -Yukarı Değirmendere arasında 3 yeni yürüyüş güzergahı belirlendi. Değirmendere tarihi yalı evlerin restorasyonu tamamlandı. Yazlık termal tesisleri yeniden düzenlenerek hizmete alındı. Tüm bunların yapılmasını yeterli bulmuyoruz asıl amacımız turizm için cazip hale getirilen bölgeye çok sayıda turist getirerek bölgenin tanıtımına katkı sunarken bölge ve ülke ekonomisine de katkı sunmaktır. İşte bu amaç doğrultusunda sektör temsilcilerini Gölcük’e davet ederek konuyu detaylı bir şekilde görüşmek istiyoruz.”
Gölcük’ün Tarihi Yerleri Gezildi
Gölcük Belediyesinde gerçekleştirilen toplantının ardından toplantıya katılan misafirlere muhteşem manzarası ile tanınan Kadırga Tesislerinde bir öğle yemeği ikram edildi. Yemeğin ardından Gölcük’teki tarihi ve turistik mekanları konuklara tanıtmak amacı ile bir tur gerçekleştirildi. Turun ilk durağı olarak Ilıca termal tesislerine geçildi. Katılımcılar tesisi çok beğenirken, Koordinatör Nihat Abiş, Ilıca Termal Tesislerini tanıttı ve proje hakkında geniş bilgi verdi. Daha sonra sırasıyla; Tarihi Kervansaray, Saraylı tarihi evleri , Anıt Çınar ve şelale ziyaret edildi. Ardından Sultan Baba Türbesine gidilirken, Sultan Hatun Konağında çay molası verildi. Yukarı Değirmendere’de tarihi hamam ve meydanın ziyaret edilmesi akabinde Halıdere’de bulunan Roma Mezarlarına gidildi. İnşaatı tamamlanma aşamasında olan Yalı Evleri projesi de ziyaret edilirken, son olarak da Kavaklı’da bulunan Gemi Müze gezilerek tanıtım gezisi son buldu.
Gölcük’ün Doğal Güzellikleri Gün Yüzüne Çıktı
Yapılan turun ardından Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, projede emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bölgemiz ve ülkemiz tarihi doku, Turistik alanlar ve doğal güzellikler açısından son derece zengindir. Bizlere düşen çeşitli projelerle bu kaynakları turizme kazandırarak ülkemize döviz kazandırmaktır. İlimizde çok eskiye dayanan eserler, yaşanan depremlerde zarar görmüş. Bu tarihi eserlerin yeniden restorasyonu yapılarak, tekrar kazandırılması, çok önemli bir çalışma oldu. Bu önemli projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kişi ve kurumları tebrik ediyor ve kutluyorum. Aramızda bulunan TÜRSAB yetkililerinden de gezmiş olduğumuz alanlara turist taşıyacak turlar düzenlemeleri konusunda destek bekliyoruz” dedi
Gölcük Tur Programına Alındı
Yapılan tanıtım programı ve gezi sonrasında TURSAB yetkilileri Saraylı-Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam Projesi ve Gölcük Belediyesi Tarih Koridoru Projesi’ni çok beğendiklerini ifade ederek söz konusu bölgeleri tur programları arasına alacakları müjdesini verdiler.