HABERLER
Eriklitepe Tabiat Parkı

Doğa severlerin vazgeçemediği mekân;

ERİKLİTEPE TABİAT PARKI

Pandemi nedeniyle evlerinde ve işyerlerinde kapalı kalmaktan bunalan, bu ortamlarda çalışmanın stresini yaşayan insanlar için tartışmasız vazgeçilmez mekanlardan biri olan Gölcük Belediyesi Eriklitepe Tabiat Parkı tam kapasite ile faaliyetlerini sürdürüyor. Özellikle kış aylarında Eriklitepe'nin ahşap evlerinde ailece konaklamak isteyen misafirlerin aylar öncesinden rezervasyon yapmaları gerekiyor.

Eriklitepe Tabiat Parkı'nı Tanıyalım.

Gölcük ilçesi, sanayi alanındaki gelişmişliğinin yanında turistik ve rekreatif alanlarıyla da önemli bir turizm merkezidir. ilçede yer alan başlıca önemli tarihi turistik ve rekreatif alanlar ile dağ yürüyüşü güzergâhları bu bölgeye gelen ziyaretçi sayısını arttırmaktadır. Eriklitepe Tabiat Parkı bozulmamış orman yapısı ve yüksek rekreasyon potansiyeli ile günübirlik ziyaretçiler veya konaklamak isteyenler için önemli bir doğa parkı konumdadır.

Gölcük ilçesi, İrşadiye mahallesi sınırları içerisinde yer alan Gölcük Belediyesi Eriklitepe Tabiat Parkı, İlçe merkezine 20 km. mesafede, 25 Dk. Uzaklıktadır. T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 11 Temmuz 2011 tarihinde Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş ve İşletmesi Gölcük Belediyesine verilmiştir.

Eriklitepe Tabiat Parkı Hangi İmkanları Sunuyor.

Alan içerisinde, Konaklama yapmak için 15 adet Ahşap Orman Evi, Kır Lokantası, 2 adet İdari Bina, Sıhhi Tesisler, Çadırlı ve Karavanlı Kamp alanları, Doğa Yürüyüş Yoları, Manzara Seyir Kulesi, büfe, Piknik Alanları, Macera Parkı, Kayak Pisti, Foto Safari İmkânı ve 5 adet mahalli ürün satış ünitesi bulunmaktadır.

Eriklitepe bölgesinde; Kayın, Ardıç, Kocayemiş, Böğürtlen, Laden, Çayırotları türü flora bulunmaktadır. Saf Kayın meşceresi ile kaplı alanının yaklaşık 5 ha. büyüklüğünde ki kısmı yöre halkı tarafından piknik amaçlı kullanılmaktadır. Yakın yerleşim bölgelerinden doğa mantarı toplamaya gelenler olmaktadır. Kayın (Fagus orientalis) bulunmaktadır. Alt tabakada ise Orman Gülü (Rhododendron ponticum), Eğrelti otu (Ceterach Officinarum), Kocayemiş (Arubutus unedo) ve çeşitli otsu türler yaygın durumdadır.

Tabiat Parkı Çevresinde Yaşayan Canlı Türleri

Habitat özelliği nedeniyle bulunma olasılığı yüksek olan 6 tane sürüngen türünden 3 tanesi Bern Ek-2 ve 5 tanesi de Ek-3 listesinde yer almaktadır. Sürüngen türleri arasında 6 tür (Testudo graeca ibera, Lacerta saxicola, Lacerta  muralis muralis,Coluber caspius, Eirenis modestus ve Elaphe quatuorlineata sauromates) tespit edilmiştir.

 

Tespit edilen 45 tane kuş türünden 30 tanesi Bern Ek-2 ve 12 tanesi de Bern Ek-3 listesinde yer almaktadır. Kuş türlerinden 43 tür IUCN Red List Kategorileri Listesi'nde LC kategorisinde yer almakta olup bu kategorideki türler En az endişe verici türler olarak tanımlanmaktadır. 1 tür (Sitta krueperi) ise NT kategorisinde bulunup Neredeyse tehdit altında bulanan türler arasında bulunaktadır.

Tespit edilen  21 tane memeli türünden 7 tanesi Bern Ek-2 ve 9 tanesi Bern Ek-3 listesinde bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Kirpi, Cüce Fare, Orman Sivrifaresi, Cüce Yarasa, Yabani tavşan, Kafkas Sincabı, Çakal, Kurt, Tilki, Porsuk, Yabani Domuz, Boz Ayı türleridir.

Tabiat parkı içerisinde herhangi bir yerleşim yeri bulunmamaktadır. En yakın yerleşim alanı İrşadiye Köyü'dür. Alan çevresinde bulunan köyler doğal yapıları açısından Tabiat Parkı ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle alana özellikle civar il ve ilçelerden çok sayıda ziyaretçi gelmektedir.

Arşiv  l 
Yazdır  l 
l Fotoğraflar
 
 
Kocaeli Gölcük Turizm Birliği  
Ana Sayfa |
Hakkımızda |
Projeler |
Ne Nerede? |
Doküman |
İletişim |
 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Web sitesi içeriği ile ilgili sorumluluk Kocaeli Gölcük Turizm Birliği Başkanlığı'na aittir.
Site içeriğinden kaynak belirtilerek alıntı yapılabilir.